Home

Blij met je lover, maar de seks is niet veel meer waard? Manon, Faye en Roos weten er alles van. Vanaf nu willen zij hun seksleven verbeteren.

Zorgeloze seks heb je meestal in een tijd die heel leuk is. Als je hevig verliefd bent, is de seks nieuw en superspannend. Je staat open voor nieuwe ervaringen en tijdens het vrijen ga je helemaal op in een heerlijke mix van gevoelens. Maar nu slaap je liever een uurtje langer dan dat je seks met hem hebt…

Fantaseren
Manon (23), student social work, heeft 4 jaar verkering en woont 2 jaar samen: “Mijn vriend was de eerste jongen bij wie ik me écht kon laten gaan. Ik had in het begin ontzettend veel zin om met hem te vrijen. Maar sinds we samenwonen, hebben we nog maar één keer per maand seks. Als we net gevreeën hebben, hoef ik me een week niet schuldig te voelen. Dan kunnen we weer even vooruit. Alsof ik het niet voor mezelf doe maar voor de ander.” Ondanks dat haar vriend haar nooit pushed en heel begripvol is, vindt zij het lastig om hierover te praten met hem. “Ik heb de neiging om het te negeren, omdat ik bang ben hem te kwetsen. Maar op een gegeven moment móet je er wel iets over zeggen en dan merk je wel dat het helpt. Je komt meer tot elkaar en de seks wordt beter.”

Een handig weetje om het seksleven van vrouwen te verbeteren, is een recent onderzoek van King’s College. Wetenschappers aan de Londense universiteit onderzochten tweeduizend tweelingzussen en ontdekten dat de zus met de hoogste emotionele intelligentie (EQ: index die meet hoe iemand met de emoties van zichzelf of anderen omgaat, en hoe iemand reageert op situaties waaraan hij of zij niets kan veranderen, red.) meer plezier beleeft aan seks. De reden? Volgens de onderzoekers kunnen meiden met een hoger EQ beter met hun partners praten over hun seksuele voorkeuren en verwachtingen. Ook vinden zij het makkelijker om tijdens het vrijen te fantaseren. En komen vaker klaar.

Irene van Beusekom van GGZ Friesland is psychiater en verleent hulp aan mannen en vrouwen met problemen rondom intimiteit en seksualiteit. Heel belangrijk voor fijne seks is volgens haar dat je samen goed kunt praten, je hoofd leeg is (vrij van zorgen, en vol fantasie en positieve ideeën) en je lichaam prettig gestimuleerd wordt: “Angst en schuldgevoelens helpen daar niet bij. Praten over seks is moeilijk, zeker als er problemen zijn en je vast zit in een bepaald patroon. “Hij vindt het lekker, dus laten we het maar zo”, is een veel voorkomend misverstand.” Maar hoe kun je jouw bedpartner beter aangeven wat jíj wilt in bed? “Om je seksleven te verbeteren, moet je je eerst verder verdiepen in het onderwerp. Door er veel over te lezen, maar ook door te oefenen. Met jezelf of met je vriendje.”

Een handig hulpmiddel hiervoor is Ons Seksboek van Goedele Liekens. Als voorvechtster van een betere seksuele beleving vertelt de tv-presentatrice en seksuologe hoe je samen optimaal kunt genieten. Naast het feit dat seks volgens de Vlaamse met de nodige communicatie en toewijding dient te gebeuren, kiest Liekens er ook voor om de technische kant te belichten, zoals de verschillende standjes. Irene: “Door de luchtige aanpak slaagt het boek erin seks bespreekbaar te maken. Vaak weet je niet wat je moet zeggen en waar je moet beginnen. Ons Seksboek biedt handige aanknopingspunten.”

Glijmiddel
Roos (27) is schoonheidsspecialiste en heeft sinds een jaar een latrelatie. Ook zij wil haar seksleven graag een opkikker geven: “Soms kan ik wel janken, zo’n pijn doet het dan. Dan kan ik bijna geen seks hebben. Meestal wacht ik liever een nachtje. Bang dat het weer gaat branden.” Roos baalt heel erg op zo’n moment. “Doordat ik bang ben dat het weer pijn gaat doen, ben ik waarschijnlijk gespannen en daardoor minder vochtig.” Seksuoloog Irene onderstreept dat: “Soms is er een duidelijke oorzaak zoals een schimmelinfectie. Maar meestal is de pijn niet zo makkelijk te begrijpen. Sommige meiden denken dat pijn erbij hoort. Anderen weten wel dat ze eigenlijk te droog zijn om een penis pijnloos binnen te laten gaan. Dat betekent meestal dat ze niet echt opgewonden zijn en dat is best begrijpelijk als je denkt dat het weer gaat schrijnen… In de meest vervelende gevallen krijgen vrouwen na afloop zelfs wondjes, kloofjes of scheurtjes in het slijmvlies.” Dit was ook het geval bij Roos. “Na lang doorzeuren bij de dokter, huisartsen houden blijkbaar niet van lichamelijk onderzoek, bleek dat ik een chronische schimmelinfectie had opgelopen.” Om dit te voorkomen adviseert Irene vrouwen zich bewust te zijn van een goede hygiëne: geen inlegkruisjes, geen strakke broeken of panty’s, niet wassen met zeep of wasemulsie, en het liefst slapen zonder onderbroek. Want de vagina is bijzonder kwetsbaar. “En wees je ook bewust van ontspanning en opwinding. Mannen zijn vaak sneller geil. Dus neem in zo’n geval meer tijd voor het voorspel. Of heb een tijdje geen penetratieseks, totdat de wondjes weer genezen zijn. Je kunt erotisch ook heel creatief zijn met hand of mond.” Een andere tip is te experimenteren met glijmiddel als je wat droger bent. “Maar gebruik dan wel een goede. Eentje die vetloos is, niet plakt, langer nat blijft en niet irriteert.”

Lust
Fotografe Faye (24) is single en vindt het moeilijk om plezier te beleven aan seks. Bij haar thuis is er weinig positief over seks gepraat: seks is iets wat je doet voor je vent, zoals je ook de was voor hem doet. “En pijpen? Dat vindt mijn moeder al helemaal raar! Van haar heb ik nooit geleerd dat seks iets is waar je als vrouw óók van kunt genieten. Dus de eerste keer dat ik het deed op mijn zeventiende, deed ik het omdat ik dat een “normale” leeftijd vond, niet omdat ik er zelf klaar voor was. Daardoor was het ook niet een hele leuke ervaring.” Irene: “Zoals het nu is, is precies zoals haar moeder had voorspeld. Door die negatieve beeldvorming heeft Faye waarschijnlijk nooit ontdekt wat zijzelf fijn vindt. Daarnaast kennen vrouwen hun anatomie minder goed dan kerels. Mannen hebben hun geslacht dagelijks letterlijk bij de hand. Ze houden hem vast tijdens het plassen en zien hun erectie als ze ’s ochtends wakker worden.” Om te ontdekken wat je zelf lekker vindt, is het volgens Irene belangrijk om bewust positieve ervaringen te creëren. Irene: “Onzekerheid is iets waar veel meiden last van hebben. Zeker als ze minder ervaren zijn. Vooral door te doen en erover te praten, ook tijdens het vrijen, kun je hierin je weg vinden. Vaak ben je zelfs zo met je eigen ding bezig, dat je niet eens door hebt dat de ander ook onzeker is! Neem de tijd om te ontspannen, in plaats van te denken: “Zal hij het zien?”. Concentreer je op je gevoel. Hoe voelt zijn mond op jouw huid en ga na hoe zijn hand zich beweegt. En doe niets wat je niet wilt. Ga oefenen, met of zonder lover. Ga een tijdje heel bewust op zoek naar fijne gevoelens in je gevoeligste gebiedje. Sta jezelf toe te genieten van het moment en wees niet teleurgesteld als het een keertje wat minder gaat. Zo word je zelfbewuster en sta je steviger in je schoenen.” Volgens de seksuologe is het tevens belangrijk om eigen seksfantasieën te ontwikkelen. “Als je geen alternatieven hebt, zul je ze ook niet bedenken. Kijk daarom eens op bijvoorbeeld Shespot.nl. Een internetplatform voor erotische fantasie en verbeelding vanuit de vrouwelijke belevingswereld.”

Toch is het allerbelangrijkste dat je je realiseert: zo wil ik het niet langer! Irene: “Als je ontevreden bent met je seksleven, moet je niet langer akkoord gaan met de situatie. Praat erover met je bedpartner. De ander weet niet wat jij lekker en prettig vindt, totdat jij het aangeeft. Het is heel simpel, maar soms ook ontzettend moeilijk. Alleen als je gemotiveerd bent, is er wat aan te doen. Besef dat er mogelijkheden zijn. Jij en je lief hebben er beide profijt van. Er valt alleen maar te winnen!”

[kader]
Verder lezen over seks?
Meer weten over de G-spot, schaamhaarmode, orale seks en al dat andere dat met je vagina te maken heeft? In Het Vaginaboek beschrijft Goedele Liekens de vagina en meer, op een leuke, grappige manier. Een echte must-have voor vrouwen!
In Het Multi-orgastische Paar rekent auteur Mantak Chia af met onwetendheid, onzekerheid en onmacht. Het boek doet stap voor stap de fijne kneepjes van de taoïstische liefdeskunst uit de doeken en vertelt in woord en beeld wat een stel moet weten.
Bang om naar de huisarts te gaan of behoefte aan een gesprek over seks? Op http://www.sense.info kun je (anoniem) terecht met vragen over soa, anticonceptie en seksualiteit.

[kader]
10 sekstips!
1. Om een bevredigend seksleven te hebben, moet je je hart kunnen luchten aan je lief. Om duidelijk te maken wat je wilt en wat niet, communiceer je het best helder en duidelijk. Doe dit wel op een lieve manier. Van ruzie word je niet echt opgewonden in je gevoeligste gebiedje.
2. Vertel elkaar je grootste fantasieën.
3. Seks met regelmaat. Als je vaker vrijt, zul je merken dat je ook meer zin krijgt. Je lichaam past zich daarop aan.
4. Wijk af van jullie routine. Probeer eens een ander standje, een ander tijdstip van de dag, een andere plek, gebruik eens een speeltje (of juist niet) of doe het met het licht aan (of uit).
5. Probeer te genieten van het moment! Sluit je af van alles waar je stress over hebt. Meestal doet seks spanning zelfs afnemen.
6. Heel belangrijk is het voorspel. Ga niet meteen over tot ‘de daad’ maar bouw het langzaam op. Voorspel kan door elkaar zachtjes te strelen en te kussen. Gebruik je tong om zijn/haar lichaam te verkennen.
7. Maak zin (maar doe niets tegen je zin in!). Ook als je moe bent of veel te doen hebt, is dit belangrijk. Als je eenmaal bezig bent, zul je ontdekken dat het toch best leuk is.
8. Masturbeer voor elkaar. De beste manier om te zien hoe de ander graag aangeraakt wordt.
9. Douchen met warm water maakt je niet alleen fris, het laat ook je bloed sneller pompen en maakt je huid gevoeliger voor aanrakingen.
10. Kun jij je nog herinneren hoe je jouw best deed om goed voor de dag te komen tijdens de eerst afspraakjes met je vaste vriend? Doe het weer eens!

Bronnen:
http://www.beterseksleven.nl | http://www.libido.startpagina.nl | http://www.goedgevoel.be | http://www.sochicken.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s