Home

Blijvend afvallen door gezond eten. Tv-kok Mathijs Vrieze (30) deed het. ‘Je kunt beter wekelijks een halve kilo verantwoord afslanken dan een halve kilo per week aankomen.’

‘Wat is er niet leuk aan voedsel. Doe je ogen dicht en proef,’ vertelt Mathijs Vrieze vrolijk. Eten is volgens de Noord-Hollander een ondergeschoven kindje in Nederland. Zonde. ‘Want er zijn zoveel verschillende mooie, pure smaken.’ Eten is gezelligheid. Een ritueel dat je in ons land eigenlijk alleen terugvindt tijdens de avondjes barbecue in de nazomeravonden. ‘Dan merk je dat mensen het toch leuk vinden.’

Schok
Mathijs was 23 toen hij op zijn verjaardag uit nieuwsgierigheid op de weegschaal ging staan. ‘Ik wist wel dat ik te zwaar was, ik moest tenslotte elke keer een maatje groter aanschaffen, maar toch was het een schok.’ Als professioneel kok wist hij heus wel dat hoe hij voedzaam moest koken. Maar hij miste één ding: discipline.

‘Als dessert kun je ook prima een vruchtensorbet eten in plaats van een crème brulee. Haal gezonde dingen in huis of neem net even een kleiner stukje entrecote – als je toch graag elke dag vlees wilt eten. Dan sta je al één-nul voor. Er is voor alles een oplossing.’ Volgens Mathijs is voedzaam eten een must voor een fit leven. ‘Ik voel me nu veel lekkerder dan toen ik me iedere dag helemaal vol at.’

Maar liefst 30 kilo viel hij af, de promoter van voedzaam, bewust, goedkoop, makkelijk, gevarieerd en lekker koken. In drie jaar tijd. ‘Alleen door een bewust voedingspatroon kun je blijvend afvallen. Je lichaam heeft vijf jaar nodig om aan de nieuwe eetgewoontes te wennen. Pas dan is het je lifestyle geworden.’ Vanuit de natuur willen de vetcellen in het lichaam namelijk de eerste vijf jaar weer terug naar hun oorspronkelijke niveau. De reden waarom je lichaam van diëten – het weglaten van noodzakelijke voedingsstoffen – een enorme klap krijgt en mensen vaak achteraf weer extra aankomen. ‘Je kunt beter wekelijks een halve kilo verantwoord afslanken dan een halve kilo per week aankomen.’

Out of the blue
De Nederlandse ‘Jamie Oliver’ is al vanaf zijn vijftiende druk in de weer in de horeca. Het was zijn jongensdroom om chef-kok te worden. Dat hij enkele jaren geleden ineens ging koken voor de RTL4-programma’s Eten&Daten, Puur Smaak en RTL Vandaag kwam ‘out of the blue’.

Mathijs verbaast zich soms nog steeds over de media. ‘Wij hadden onze bruiloft heel stil gehouden, maar opeens wist iedereen het!’ We spreken hem een maand nadat hij in het huwelijksbootje is gestapt met zijn grote liefde Niels. Hun vierweekse huwelijksreis naar Bali was heerlijk. Ook daar deed hij kookinspiratie op. Zoals de gember-kaneelthee die de spijsvertering bevordert. ‘En je kunt het ook nog zelf maken. Hoe makkelijk is het.’

Naast presentator van RTL4-kookprogramma’s is Mathijs kookboekenschrijver, receptenbedenker en kok op diverse kookworkshops door het hele land. Toch heeft hij niet het gevoel dat hij in een hype zit en over een tijdje een time out nodig heeft zoals tv-persoonlijkheid en afslankgoeroe Sonja Bakker, voor wie hij een jaartje recepten heeft bedacht.

‘Ik heb het gevoel en vertrouwen dat ik nog twintig jaar door kan gaan. Het is mijn passie en mijn missie om mensen uit te leggen hoe voedsel werkt in hun lichaam, en ze te enthousiasmeren om zelf gezond te leren koken. Als je het écht wilt, dan kan het, ik heb het zelf meegemaakt.’

Goede weg
Mathijs beleeft veel lol aan het inspireren van mensen om op een nieuwe manier te koken. Ieder dag stromen er via Twitter, Hyves of zijn site berichtjes binnen van personen die veel baat hebben bij zijn eerste en tweede kookboek. ‘Daar krijg ik ontzettend veel energie van. Ik ben blij dat ik de kans krijg om mijn verhaal te doen, daar wil ik mee door gaan.’ Het voelt voor hem dan ook als een compliment dat ook diëtisten bijna dagelijks zijn boek bestellen. ‘Dan weet je dat je op de goede weg zit.’

[kader]
Nieuw kookboek
Dat koken met dagverse producten niet duur en toch luxe kan zijn, presenteert Mathijs Vrieze in zijn derde boek. Inclusief tips, voorbeelden en een weekmenu om een voedzaam eetpatroon te ontwikkelen. Mooie gerechten met verse ingrediënten voor ongeveer twee euro. Makkelijk te bereiden en gevarieerd. Gezond en (prijs)bewust koken kost 9,95 euro en ligt vanaf dinsdag 12 oktober in de winkels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s