Home

Rudhrani kijkt samen met haar broertje en zus naar Ramayan op YouTube | Johannes Odé

Op visite bij… Rudhrani

ROTTERDAM – Jong010 gaat iedere maand op visite bij kinderen van verschillende achtergronden. Dit keer spreken we met Rudhrani (8), zij is hindoestaans.

Op 15 oktober begon Navaratan. Voor Hindoestanen een belangrijk feest. Ook voor Rudhrani. Deze negen dagen staan voor een nieuw begin. Haar ouders maken het huis schoon. En Rudhrani ruimt haar kamer extra goed op!

Rode rozen
Door gezonde dingen te eten, maakt Rudhrani haar lichaam schoon van binnen. Ze eet geen zout en vlees, want dat is volgens hindoes ongezond. Ze eet wel veel zoete hapjes, zoals rijstepap en bananen. ‘Erg lekker!’ zegt Rudhrani. Ze geeft elke dag ook zoetigheden aan de goden. Ze heeft hen bijvoorbeeld druiven. Maar ook rode rozenblaadjes.

YouTube
Ramayan mediteert elke dag. Dat is een soort bidden om een goed mens te worden. ‘Ik zit dan rechtop. Met mijn ogen dicht en mijn handen in m’n schoot. Ik denk dan aan de goede dingen in het leven.’ Ze kijkt tijdens Navaratan geen tv. Zodat je rustig wordt in je hoofd. Alleen films over Ramayan, de ideale mens. Bijvoorbeeld op YouTube.

Liedjes
Voor het avondeten zingt Rudhrani mantra’s. Korte liedjes, die je herhaalt. Met Navaratan zingt ze speciaal voor de vrouwelijke god Shri Durga. Die heeft negen krachten. Daarom duurt het feest zoveel dagen. Mantra’s brengen een goede sfeer in huis en in je hoofd. ‘Op de tiende dag vieren we de overwinning van het goede op het kwade.’ Want wie goed doet, goed ontmoet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s