Home

Zia en haar moeders doen bijna iedere avond spelletjes © Johannes Odé

Op visite bij… Zia

ROTTERDAM – Jong010 gaat iedere maand op visite bij kinderen met een andere thuissituatie. Dit keer spreken we met Zia (10), zij heeft twee mama’s.

Zia neemt thuis de telefoon op. De beller vraagt of haar vader thuis is. ‘Nee, maar ik heb wel twee moeders!’, zegt Zia. ‘Welke wil je spreken?’ De meeste kinderen hebben een moeder en een vader. Of één ouder. Zia vindt het heel normaal dat ze twee vrouwen als ouders heeft. Haar klasgenootjes vinden dat ook. Ze spelen regelmatig bij Zia thuis.

Bofkont
‘Toen ik op de nieuwe school kwam, moesten de kinderen eerst even wennen aan het idee. Maar toen ze mijn moeders vaker op school zagen, was alles goed.’ De meeste volwassenen reageren enthousiast als ze vertelt dat ze twee moeders heeft. ‘Jij boft!’

Sjoelen
De moeder bij wie Zia in de buik heeft gezeten, noemt ze ‘mama’. Haar andere moeder noemt ze bij de voornaam ‘Peep’. Anders is het verwarrend wie ze roept. Het gezin doet veel samen. Ze spelen bijna elke avond spelletjes, zoals het dobbelspel Telefoontje gooien. En ze maken vaak muziek. Peep en Zia spelen allebei gitaar en kunnen goed zingen. Mama Rianne luistert en zingt graag mee.

Peepiedag
Voor Moederdag heeft Zia een mooie oplossing bedacht. Op die dag maakt ze een presentje voor mama Rianne. ‘En Vaderdag is bij ons thuis Peepiedag!’ Dan krijgt mama Peep een cadeautje. Dit jaar had ze een tekening gemaakt met de tekst ‘Jij bent de beste soort vader’.

Homovoorlichting
Ken jij iemand in je omgeving die homo of lesbisch is? Soms denken kinderen onaardig over de liefdes van deze mensen. Daarom is vanaf december voorlichting over homoseksualiteit onderdeel van de lessen op scholen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s