Home
Op Kinderfeestdag mogen kinderen zeggen wat ze willen eten! Foto: Johannes Odé

Op Kinderfeestdag mogen kinderen zeggen wat ze willen eten! Foto: Johannes Odé

Op visite bij… Yasemin

ROTTERDAM – Jong010 gaat iedere maand op visite bij kinderen uit een andere cultuur. Dit keer spreken we met Yasemin (11). Zij viert op 23 april Internationale Kinderfeestdag.

Als Yasemin mag kiezen, dan wil ze graag op Kinderfeestdag op de stoel van burgemeester Aboutaleb zitten! In Turkije zitten op 23 april alleen maar kinderen in het parlement: alle kinderen hebben het die dag voor het zeggen. Zij mogen zelfs op de stoel van de president zitten.

Kinderen zijn de baas
Kinderfeestdag is in 1920 bedacht door de Turkse president Atatürk. Op 23 april is iedereen vrij van school. In heel Turkije zijn er feesten, bijvoorbeeld in stadions en op de televisie. De vlaggen hangen uit op straat, overal zijn ballonnen en mensen spelen trompet. Vanaf 1979 wordt het feest in meer dan 80 landen ter wereld gevierd, ook in Nederland!

Heel veel popcorn
In Rotterdam wordt Kinderfeestdag op zaterdag 20 april gevierd bij de Mevlana moskee in Delfshaven. Er staan marktkraampjes buiten op de bazaar met popcorn, suikerspinnen, Turkse koekjes en broden. En er zijn veel activiteiten, zoals zaklopen, eierenlopen, een theatervoor-stelling, dansoptreden en een springkussen. ‘Iedereen is welkom om het feest mee te vieren’, zegt Yasemin. Zij weet stiekem al wat ze wil gaan doen die dag. ‘Popcorn eten!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s