Home

Fries om utens apr 2014
CALABRIË
 – Sneker Valentino Selva is 35 jaar docent Duits, als hij zich vol overgave op zijn passie voor tuinarchitectuur stort. Het is zijn grote wens om ooit een subtropische tuin aan te leggen in het land van zijn roots: Italië. Jarenlang zoekt hij naar zijn droomstek. Die vindt hij na zijn pensionering diep in het zuiden van Italië in 2000, in Calabrië. Zo’n 2500 kilometer van zijn thuishaven Friesland. Valentino (1939) gaat met ongekend enthousiasme aan de slag om van de bouwval een paradijs te maken. Zijn avontuur gaat letterlijk gepaard met bloed, zweet en tranen.

‘Ik had na het najagen van mijn droombaan als tuinarchitect nog maar één wens: een subtropische tuin aanleggen in het geboorteland van mijn vader. Hij kwam in de jaren ’20 als een van de eerste gastarbeiders naar Nederland en is blijven hangen aan een rasechte Friezin út Snits’, zegt hij met een glimlach. Hij heeft goede herinneringen aan zijn jeugd. ‘Mijn vader was granietwerker aan de Koopmansgracht in Sneek. Van hem heb ik mijn creativiteit en mijn liefde voor ambachtelijk werk geërfd’, vertelt hij met een Fries-Italiaanse tongval.

Roofoverval
Van Valentino’s euforie blijft na de aankoop van zijn droomstek weinig over in de jaren daarna. De verbouwing verloopt moeizaam. ‘De twee huizen waren een zooitje. Ik heb alles letterlijk gestript van binnen; het was helemaal niets. Ik heb de huizen en de tuin zelf weer opgebouwd met lokale ambachtslieden; naar eigen ontwerp. Ik ben bezeten van Gaudí. Niets aan het vakantiehuis of in de tuin is recht. Ik houd van speels’, vertelt de levensgenieter. Zijn woning en het vakantieverblijf staan op een heuvel, 150 meter boven de zeespiegel. ‘Vanaf de veranda heb ik prachtig uitzicht op de Tyrreense zee en het vulkanische eilandje Stromboli. En als ik naar het zuiden kijk, zie ik Sicilië liggen.’

Lees verder in de Friesland Post van april 2014!

 

One thought on “Bloed, zweet en tranen: droompensioen in Italië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s