Home

Duurzaam Moederen OnV 13

De wasbare luier is allang geen katoenen doek met veiligheidsspeld meer. Wel is het duurzaam, kostenbesparend en dus het proberen waard, vindt journalist Doortje van der Molen (30).

Daar sta ik dan. Achter onze lichthouten commode. Met mijn eerste wasbare luier in de hand: een rood-oranje gestreept binnenbroekje van zacht bamboe en een oranje waterafstotend overbroekje met drukke print. Ik moet een beetje lachen om mezelf – ga ik dit echt doen? Onze vier maanden oude dochter Merel lacht vrolijk mee. Onwetend met het gevecht dat ik straks met haar luier aanga. Een beetje stuntelig doe ik voor het eerst een ‘tweedelige luier’ om. ‘Zorg ervoor dat het overbroekje goed aansluit bij de liezen en de rug. Zo voorkom je lekkage,’ herinner ik me Winona van Eck van webwinkel Uitwasbareluiers.nl zeggen tijdens een voorlichtingsavond.

Niet nieuw, wel schoon
Op diezelfde voorlichtingsavond hoor ik dat wasbare luiers, naast dat ze milieuvriendelijker zijn, je ook nog eens honderden euro’s kunnen besparen. Ik ben nieuwsgierig of het iets voor ons is en besluit het te proberen. In mijn omgeving ken ik niemand die duurzaam luiert, dus ik kies voor een huurpakket van € 7,50 per week, dat na maximaal vier weken uitproberen weer terugmoet. Handig, want dan hoef ik niet gelijk een stapel wasbare luiers te kopen en kan ik allerlei merken uitproberen. ‘De luiers zijn niet allemaal nieuw, maar wel goed schoon gewassen,’ vertelt Winona tijdens de intake bij ons thuis. Dat blijkt een voordeel. ‘Hoe vaker de luier is gewassen, hoe beter die absorbeert.’ In mijn huurpakket zitten toevallig veel nieuwe luiers.

In onze Opa en oma-app deel ik enthousiast dat ik duurzame luiers ga uitproberen. Samen met de natuurlijke billendoekjes, billencrème en wasgel. De reactie van mijn (schoon)ouders bevestigt het vooroordeel dat veel mensen hebben over de wasbare luier. ‘Ga je aan de luiers van vroeger?!’ reageert mijn schoonmoeder. ‘Lang leve Pampers,’ vult mijn schoonvader aan. Mijn moeder ziet er de lol wel van in en herleeft oude tijden: ‘Je hebt er iets meer werk van. Elke dag een emmer met hete groene zeep klaarzetten. En direct uitspoelen en wassen.’

Luier 2.0
De moderne wasbare luier is niet meer te vergelijken met de hydrofielluier van vroeger, staat in de Luierinfomap op de website van de MilieuAdviesWinkel. De nieuwe uitwasbare luier heeft de vorm van een wegwerpluier en bestaat in verschillende materialen, maten, printjes en kleuren. De luier sluit niet langer met spelden. Maar met klittenband, drukknoopjes of lintjes. En vaker verschonen hoeft niet.

Voor mijn vriend en mij is het echter wennen na vier maanden ‘wegwerpen’. ‘Kun je hier komen? Ik snap er geen snars van,’ roept hij door de babyfoon. Toegegeven, hij heeft niet de makkelijkste luier uit het huurpakket gepakt. Een tweedelig systeem in plaats van een all-in-one (AIO). Een AIO is eigenlijk net zo makkelijk als een wegwerpluier. De tweedelige luier, met binnenluier en los overbroekje, vergt iets meer handigheid in het begin. Maar werkt wel beter tegen doorlekken en spuitluiers.

Als ik de babykamer binnenkom, moet ik zelf ook weer even nadenken. Ik pak een paars-groen voorgevormd bamboebroekje en leg die onder onze dochters billen. Op het binnenbroekje leg ik een dun papieren inlegvliesje, die vangt de ontlasting op en gooi je met poep en al in de prullenbak. Deze binnenste luier zorgt voor de absorptie en sluit op dezelfde manier als een wegwerpluier, maar dan met klittenband. In de binnenluier kan nog een extra inlegger voor meer absorptie. Bijvoorbeeld voor de nacht, als je kindje wat ouder is of meer plast. Maar Merel is nog jong, dus dat lijkt me niet nodig. Over de binnenluier doe ik een wit overbroekje met regenbogen, bloemen, vogels en wolken, dat voorkomt dat de kleren nat worden. Ik controleer of het binnenbroekje niet uit het overbroekje puilt. Dat blijkt niet het geval. Missie geslaagd.

Maar na een week steunen en kreunen, houdt mijn lief het voor gezien. Hij doet Merel weer wegwerpluiers om; zij merkt geen verschil. ‘Ik vind het niet praktisch. Het is meer werk om te verschonen, je hebt meer was en de luieremmer ruikt naar dooie muis.’ Fris ruikt de emmer inderdaad niet – waar een wasnet inzit die je in één graai in de wasmachine gooit (geen vieze handen!). Maar de gewone luieremmer stinkt ook. Wat vervelender is: Merel lekt bij de alles-in-één luiers regelmatig door. Vooral bij haar benen en haar rug. Na twee weken proberen en extra kleren wassen, zakt ook mij de moed in de schoenen. Maar eerlijk is eerlijk, doorlekken gebeurt soms ook met een wegwerpluier. Dus ik zet door. Die 30 dagen zal ik halen!

Eén kind, 5.000 luiers
Als ik erachter kom hoeveel kilo’s luiers we jaarlijks weggooien, schrik ik me rot. Volgens onderzoekster Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal gebruikt één baby ongeveer 5.000 luiers van geboorte tot potje. Jaarlijks lopen er 610.000 kinderen in Nederland in luiers rond, dit levert 165 miljoen kilo luierafval op. Die enorme afvalberg wordt kleiner als we meer herbruikbare luiers gebruiken. Winona van Uitwasbareluiers.nl: ‘Iedere wegwerpluier die voorkomen kan worden is er één. Ik ken een gezin met vier kinderen dat voor alle kinderen dezelfde, verstelbare meegroeiluiers gebruikt. Andere ouders gebruiken alleen een nachtluier. Als je één wegwerpluier per dag vervangt door een wasbare, bespaar je al ongeveer 900 exemplaren.’

Wegwerpluiers worden samen met het huishoudelijk afval verbrand. Die verbranding levert deels nuttige energie op, maar ook uitstoot van broeikasgassen. Sytske: ‘Wasbare luiers zorgen in totaal voor 1,4 keer minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers. De CO2-uitstoot is zelfs 2,3 keer lager als je op 40 graden wast en droogt aan de lijn.’ In enkele gemeentes mag de luier ook in de biobak. ‘Ondanks de plastic superabsorberende korrels in wegwerpluiers, levert dat geen problemen op voor de compost.’

Eerder zindelijk
Volgens Sytske zijn kinderen in wasbare luiers gemiddeld een halfjaar eerder zindelijk. ‘Hierdoor zijn minder wegwerpluiers nodig en loopt het klimaatvoordeel verder op.’ Kinderen zijn zich volgens de onderzoekster in stoffen luiers meer bewust van hun plas- en poepgedrag: omdat het enkele seconden langer duurt voordat het vocht wordt opgenomen. Ondanks dat de billetjes tijdelijk natter zijn, zorgt dit bijna nooit voor irritaties dankzij de natuurlijke materialen (bamboe, (bio)katoen, zijde, hennep). En duurzame luiers onttrekken geen vocht uit de huid, waardoor kinderen minder snel uitslag hebben dan in wegwerp. Dat klinkt als muziek in de oren. Maar over hoeveel keiharde euro’s hebben we het eigenlijk?

Wat kost dat?
Met een duurzame luier bespaar je minimaal € 450 over de gehele luierperiode volgens Milieu Centraal. De waskosten inbegrepen. Niet meteen de jackpot, maar van dat geld kan ik genoeg andere leuke dingen doen of kopen. Sytske licht toe: ‘Gemiddeld is een kind na 3,2 jaar zindelijk. De kosten in die periode zijn voor wegwerp omstreeks € 1.270. Bij wasbare luiers kost dit ongeveer € 815. Het wordt financieel nog aantrekkelijker als je aan de waslijn droogt of op 40 graden wast. Het voordeel wordt groter bij twee of meer kinderen. Dan loopt het voordeel op tot € 800 per volgend kind.’

Blije billen
Genoeg argumenten dus om over te stappen. Maar ik blijf doorstuntelen met lekkende luiers, natte rompers en leggings. Niet één keer, maar wel negen of tien keer. Ik heb nog nooit zoveel gewassen in mijn leven! De wasbare luiers gooi ik bij de gewone was in. De ene keer op 60 graden bij de handdoeken, de andere keer op 40 graden bij de rompers en andere kleding. Op die temperatuur worden duurzame luiers ook goed schoon. Merel vindt het gelukkig geen ramp om regelmatig van top tot teen verschoond te worden. Sterker nog, ze ligt tegenwoordig vol verwachting te trappelen op de commode: door een liedje te zingen of kiekeboe te spelen met haar legging, kan ik haar goed afleiden. Wat een feest!

Ik ben minder gelukkig met de natuurlijke billendoekjes van Natracare. Die vliegen er doorheen en die kosten bijna € 5 per pak. Er bestaat een goedkoper alternatief: hydrofiel washandjes. Winona tipt: ‘Zet een bakje water op de commode, drupje lavendelolie erin, en leg een stapeltje washandjes ernaast. Tijdens het verschonen veeg je met één nat doekje alles schoon. Het washandje gooi je samen met de luier in de luieremmer.’ Zo simpel had ik het nog nooit bedacht. En dan het extra badderen en douchen. Onze dochter is nog nooit zo vaak gesopt dan in deze weken. Ook niet heel duurzaam en kostenbesparend. Gelukkig zit er in de baby soap-free wash gel van Hema Natural geen zeep die de huid kan irriteren. Hij schuimt misschien ietsje minder, maar dat is prima. En het kost drie keer niks.

De biologische Calendula billenbalsem van Weleda mag volgens vriendin K. niet ontbreken tijdens de ‘30 day challenge’. Want: ‘Geen billetje heelt sneller dan met deze crème. Vooral als kinderen tandjes krijgen zijn ze meestal binnen een dag weer gaaf.’ Tot mijn verbazing kan ik de tandjestheorie gelijk toetsen. Midden in de proefmaand breken twee kleine witte puntjes door haar tandvlees. En wat blijkt, ze heeft amper uitslag. Ik heb geen wetenschappelijk bewijs dat de billenbalsem en de natuurvriendelijke luiers helpen, maar opvallend is het wel.

Verslavend
Ik moest erg wennen in het begin aan de duurzame luiers. Ik kreeg bepaalde systemen niet strakker, om het doorlekken te voorkomen. Dan staan de striemen in Merels lijf. Dat lijkt me niet de bedoeling. Winona stuurt extra luiers als aanvulling op mijn huurpakket. Ik moet eerlijk zeggen, oefening baart kunst. Na drie weken wordt het een sport om de luiers sluitend aan te doen. En ik word helemaal blij van de vrolijke printjes. In het begin had ik voorkeur voor een alles-in-één, maar het tweedelig systeem van het Engelse TotsBots werkt beter. Vooral bij doorlekken. En de extra was valt mee. Dus ik ben om. Deels dan. Voorlopig vervangen we uit gemak alleen de nachtluier. En mijn vriend? Hem heb ik twee pakken natuurlijke wegwerpluiers van Naty cadeau gegeven. Die waren in de aanbieding. Zijn we samen toch nog een beetje milieu- en portemonneebewust.

Meer lezen?
uitwasbareluiers.nl
kaatjekatoen.nl
milieucentraal.nl
milieuadvieswinkel.be
babybegood.nl
luiervergelijker.nl

Opmars
Tijdens de Negenmaandenbeurs 2014 blijkt de moderne, wasbare luier zijn plek in Nederland te veroveren, dat stellen de dames van webwinkel Kaatje Katoen. Volgens hen kennen steeds meer ouders de duurzame luier en hebben zij de afgelopen vijf jaar drie keer zoveel klanten. Zij schatten dat 5% van de Nederlandse ouders (deels) wasbare luiers gebruikt. In omringende landen als België, Zweden en Engeland zijn de cijfers vergelijkbaar, blijkt uit een belrondje met verschillende fabrikanten en instanties uit die landen.

Bespaartip
Sytske van Milieu Centraal stelt dat je zelf kunt sturen in hoe milieu- en portemonneebewust je wilt leven. Haar tip: gebruik zo min mogelijk luiers. ‘Ouders verschonen luiers al vrij snel. Soms als er maar één plasje inzit.’ Onnodig volgens de onderzoekster. ‘Daar valt nog een hoop afval mee te winnen.’

Lees verder in Ouders van Nu nr. 13

UPDATE: Inmiddels heb ik een hele fijne wasbare luier gevonden voor onze slanke dame: de pop-in luier van Close Parant (AIO)by far de beste die ik tegen ben gekomen. Ook verkrijgbaar met een nachtbooster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s